5 tips: Verzekeren voor freelancers

5 tips: Verzekeren voor freelancers

ZZP'er (1)Als je begint met een nieuwe baan teken je een contract, en doordat jij en je werkgever dat contract tekenen ben jij via je werkgever voor bepaalde zaken verzekerd. Als je in de ziektewet komt bijvoorbeeld, zal je werkgever je loon doorbetalen. Bovendien bouw je via je werk een pensioen op. Als freelancer zijn dat zaken die je zelf zult moeten regelen. Als je bijvoorbeeld door ziekte tijdelijk niet kunt werken, zul je dat zelf moeten opvangen. En als je schade veroorzaakt tijdens een opdracht ben jij zelf aansprakelijk. 5 tips voor freelancers, om deze vervelende situaties te voorkomen.

  1. Privé verzekeringen dekken geen zakelijke werkzaamheden. Als je WA verzekerd bent en een rechtsbijstandsverzekering hebt, gelden deze niet voor bedrijfsmatige aansprakelijkheid. Kijk dus goed naar hoe je als particulier, en als ondernemer bent verzekerd.
  2. Ga als freelancer goed na welke kosten je zelf zou kunnen dekken. Ga na wat de risico’s zijn mocht er iets gebeuren en bedenk of je de die risico’s zelf kunt dragen of dat een verzekering verstandig is. Laat je over de mogelijkheden goed informeren.
  3. Belangrijke verzekeringen als ZZP’er zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering.
  4. Het kan verstandig zijn je aan te sluiten bij een organisatie die je kan helpen bij bijvoorbeeld juridische vraagstukken of scholing. Kijk eens bij ZZP Nederland of op ikwordzzper.nl om uit te zoeken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.
  5. Kom je er echt niet uit welke verzekeringen je nodig hebt binnen jouw vakgebied? Vraag om hulp bij bijvoorbeeld het UWV. Zij kunnen je vaak adviseren bij het maken van lastige keuzes, zodat jij onbezorgd aan je werk als freelancer kunt beginnen.

Kortom: wil je zorgeloos je werk kunnen uitvoeren? Zorg dan dat je op de hoogte bent van je plichten als freelancer wanneer er iets misgaat. Voorzie problemen en pak ze vooraf aan, want op het moment dat het gebeurt is het vaak al te laat.

verzekeringInfographic