Verzekeringen tegen scheiden, wat zijn de mogelijkheden?

Verzekeringen tegen scheiden, wat zijn de mogelijkheden?

Verzekeringen zijn er om een financieel risico op te vangen, die je zelf niet wilt of kunt nemen. Hoewel je er niet over wilt nadenken op het moment dat je gelukkig getrouwd bent, is een scheiding een behoorlijk financieel risico. Immers: één op de drie huwelijken in Nederland strandt en vrijwel iedereen gaat er na een scheiding financieel op achteruit.  Welke verzekeringen bestaan om de kosten van een scheiding op te vangen?

Verzekeringen kosten van een echtscheiding
Bij de meeste rechtsbijstandverzekeraars is het mogelijk om de kosten voor mediation bij echtscheiding te dekken via een aparte module bij de rechtsbijstandverzekering. Een mediator is een onafhankelijk persoon die bemiddelt tussen beide partners bij het maken van afspraken rondom de scheiding. Vaak kun je dan ook gratis telefonisch advies krijgen van juristen bij de verzekeraar. Het is niet mogelijk om de juridische kosten van een echtscheiding te verzekeren. De kosten voor een advocaat of jurist die je bijstaat in de rechtszaal zul je dus zelf moeten betalen

Financiële gevolgen echtscheiding verzekeren
In Amerika spelen steeds meer verzekeraars in op het toenemende aantal echtscheiding. Zo bestaat er een verzekering waarbij je geld uitgekeerd krijgt bij een scheiding. Voor iedere 1250 dollar die je uitgekeerd wilt krijgen bij een echtscheiding, betaal je maandelijks 16 dollar. Je moet vanaf het afsluiten van de verzekering nog wel 4 jaar bij elkaar blijven, maar voor ieder jaar dat je langer samenblijft krijg je 250 dollar extra. Met het geld kun je het financiële gat opvangen dat vaak bij een echtscheiding ontstaat. In Nederland kennen we een dergelijke verzekering nog niet. Wel kun je een alimentatieverzekering afsluiten. Het kan namelijk zijn dat je na een echtscheiding afhankelijk bent van de alimentatie die je ontvangt van je ex-partner. Valt deze plotseling weg, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie is te verzekeren. De uitkering blijft dan doorlopen op het moment dat de alimentatieplichtige overlijdt.

Verzekeren of toch niet?
Bij een scheiding komt veel kijken. Alles moet onderling verdeeld worden en in plaats van rondkomen met 2 inkomens moet je het van je eigen inkomen zien te redden. Dus ook de financieel gaat er voor beide veel veranderen. Om een goede afweging te maken of je een verzekering wilt voor de financiële gevolgen van een scheiding, is het belangrijk in kaart te brengen wat de financiële gevolgen precies zijn.

Raadpleeg hiervoor echtscheidingsexperts in. Deze mediators kunnen je alles over wat er bij een scheiding komt kijken en wat de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld voor je inkomen, vermogen en voor de belastingdienst. Op basis van jouw persoonlijke situatie en het risico wat je wilt of kunt dragen, kun je een goede beslissing nemen of een verzekering zinvol is of niet.